Cu-watte? Cuveren bij Wijndomein de Koen!

Cuveren: het mengen van verschillende (geperste) druivensoorten voor dé perfecte blend. Klinkt ingewikkeld, niet? Gelukkig heeft Wijndomein de Koen hulp van niemand minder dan Stan Beurskens. Deze oenoloog weet zijn weg wel rond het wijn maken en dat is ook zeker te merken tijdens het proeven.

Pieter, Stan en Johan

In Langedijk heb je naast (zuur)kool ook een wijngaard. Ik hoor je denken: “Een wijngaard, waar..?” Yep, Langedijk! In het verleden een belangrijk tuinbouw gebied, verdeeld over duizenden eilandjes (het ‘rijk der duizend eilanden’, je snapt hem wel denk ik..). Om wat preciezer te zijn hebben we het over meer dan vijftienduizend eilandjes! Nu hebben we er natuurlijk niet meer zoveel. Er zijn nog genoeg eilanden waar nog akkers zijn hoor, maar veel zijn ook bebouwd of verdwenen. Gelukkig vaak ook ten goede! De Koen was voorheen één van die eilanden en vormt nu de basis van de wijngaard van Wijndomein de Koen.

Een tijdje terug ben ik bij Pieter (de boer) langs geweest om met hem te praten over mijn ideeën om een Langedijker proeverij aan te gaan bieden. We raakten aan de praat en hij vond het zeker leuk dat ik zoiets wilde doen. Een paar weken later kreeg ik dan ook een mailtje met de vraag of ik, samen met een proefgroep, wilde helpen met het cuveren. Dan gaat het niet echt over het daadwerkelijke cuveren, maar over het proeven van de verschillende blends om de beste uit te kiezen om te gaan verkopen. Wat een eer! Uiteraard zei ik ja (wie zegt er nou nee tegen een avondje wijnproeven?) en zo zat ik daar dus woensdagavond.

Het proeven van de verschillende blends ging als volgt: de proefgroep krijgt per ‘wijn’ een aantal varianten welke je dan gaat beoordelen (op geur, smaak en afdronk) en zet ze vervolgens in een top 4 of 5. Er wordt van iedereen geïnventariseerd hoe ze de wijn beoordeelt hebben en de beste twee worden nogmaals geproefd. De beste daarvan is de wijn! Simpel as that, alleen toch wel een beetje lastig..

Het is namelijk wel zo dat er niet altijd extreme verschillen in zitten. De één is namelijk net even frisser, de ander heeft een fijnere afdronk of is meer geschikt voor een terraswijn, hoewel misschien jouw persoonlijke voorkeur naar wéér een ander gaat. Maar ja, de missie was een terraswijn, toch?

Het leuke aan zo’n avond is dat iedereen zijn mening mag geven. Een broer, een plukker of een vinoloog, het maakt niet uit. Een mening en een smaak is voor iedereen persoonlijk. Uiteindelijk zie je dat iedereen het over het algemeen wel eens is over de uitkomst, ontzettend tof!

Prijzen van Wijndomein De Koen

Voor mij was deze avond ontzettend leerzaam en interessant. Je hebt niet altijd de kans om kleine verschillen zo naast elkaar te proeven of zo’n ervaring mee te maken. Al met al ben ik nog enthousiaster over mijn Langedijker proeverij en deel ik deze ervaring en de verhalen graag met iedereen. Tevens weet ik nu ook hoe de wijnen die dit jaar in de winkel staan proeven, en even tussen ons.. Ik kan niet wachten!

Wist je dat je op de hoogte kan blijven van mijn blogs en aanbiedingen? Schrijf je rechts bovenin snel in voor de nieuwsbrief!

Kijk ook even naar de pagina Langedijker Proeverij voor een leuk arrangement van De Koen!

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord