NWG voorjaarsdag, iemand?

En nu hoor ik jou denken: NWG? Ik geloof dat wanneer ik ‘Nederlandse Wijngilde’ zeg het niet heel veel duidelijker voor je wordt, dus laat het mij vooral even uitleggen! De Nederlandse Wijngilde is een groep mensen verspreid over meerdere afdelingen door heel Nederland, welke één keer per maand met hun afdeling samenkomen om een proefavond te houden. Dit zijn hobbyisten, professionals en kenners, maar vooral échte wijnliefhebbers. Niks moeilijke woorden of snobistische (is dat een woord?) uitspraken, maar gewoon eerlijk zeggen wat je er van vindt, of je nou vinoloog, weinakedemier of tandarts bent, iedereen heeft een even harde stem.

Nu ben ik sinds vrij recent aangesloten bij Commanderie de la Montagne, de Nederlandse wijngilde in Bergen (NH). Hier ben ik bijgevraagd door Annelies, de Flying Vinoloog, en ik geniet er elke keer van! Elke maand een ander thema, bijvoorbeeld dus Libanese wijnen – ja, ik verkoop ze nu ook, al dan niet in een proeverij -, Engelse wijnen, Riesling wereldwijd en elke keer genoeg wijnen om te proeven. Dit was voor mij ontzettend fijn toen ik nog bezig was met mijn WSET3 en iets wat ik eigenlijk miste tijdens mijn SDEN3; een echte aanrader dus!

Dus.. Voorjaarsdag?

Dan is er ook nog het fenomeen ‘Voorjaarsdag’. mijn eerste voorjaarsdag was een luxe, hij vond namelijk plaats in ons eigen dorp: Bergen! Thuiswedstrijd dus, fiets afgestoft en gaan.
18 Mei was het zover, op de fiets – hijg, puf, steun – richting Bergen aan Zee en verzamelen bij het Vredeskerkje.

Na de algemene ledenvergadering op naar het mooie terras van Huize Glorie voor een glas bubbels en een heerlijke lunch. Vervolgens mochten we naar boven voor de proefwedstrijd. Nu kan ik heel stoer doen en zeggen dat mijn team het geweldig deed, maar dan zou ik de feiten misschien wel iets verdraaien.. Nee, heel eerlijk: 10 witte wijnen achter elkaar proeven, met alleen een aantal hints welke landen het kunnen zijn en dan de druif, het jaar, de prijs, het land, de streek én of het een DO/DOC/Cru etc. is.. hou jij het nog bij? Ik in ieder geval niet. Dus tjah.. Oefenen voor volgend jaar maar alvast.

Na de wedstrijd nog een rondje wandelen met een tussenstop voor een Gin&tonic en nog een met een glas bubbels en een hapje. Om eerlijk te blijven zouden mijn vriend en ik na het buitenprogramma naar huis gaan. Ik vond het zelf nogal spannend om Max de hele dag op pad te nemen met een wijngilde waar hij niemand kende, maar al snel bleek mijn angst niet nodig! Gelukkig was er nog een mogelijkheid om bij het diner aan te sluiten, want dat had ik niet willen missen.

Wijnentertainer

Voor het diner kwam namelijk Janna Rijpma Meppelink nog langs om haar stempel op de dag achter te laten. Deze wijnentertainer is ervaren in verschillende wijnspellen, welke leerzaam en leuk zijn. De spellen deden we dan ook om en door het diner heen. Het varieerde onder andere van twee dezelfde wijnen als verschillende inschatten door de temperatuurverschillen, ‘wie ben ik’ met stickers op het voorhoofd (gist? nee. barrique? ja!) en dubbel blind proeven. En dan geef ik je een hint: proeven uit een zwart glas en niet op de kleur kunnen vertrouwen is echt wel een uitdaging!

Moe, voldaan en rollend gingen we naar huis. Gelukkig heuvel af dit keer.

NWG-voorjaarsdag - Some of Lynn

Benieuwd of zo’n wijngilde nou wat voor je is? Kijk vooral even bij ons op de site, of neem contact met mij op. Je kan altijd mee als introducé en wij zijn altijd op zoek naar nieuwe leden!

Toch nog wat kleine kiekjes…

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord