Libanese wijnbouw en de fantastische wijnen die daaruit voortkomen!

Libanese wijnen - Some of Lynn

Afgelopen dinsdag was er weer een bijeenkomst van de Wijngilde Commanderie de la Montagne. En niet zomaar een; nee, dit was er eentje waar ik al sinds de bekendmaking van de proeverijen in januari naar uit keek. Libanese wijnen!

Libanese wijnen - Some of Lynn

Voor degene die net zo topografisch gestoord zijn als ik; Libanon (Repuliek Libanon) is een klein, dichtbevolkt land aan de oostkust van de Middellandse zee, in Azië.

Grenzend aan Syrië en Israël lijkt het vrij ver weg, maar toch ligt het ‘maar’ op 200 km van de Europa (Cyprus)!

Libanon is onderdeel van de Vruchtbare Sikkel; het gebied in het Midden-Oosten waar rond 8500 voor Christus voor het eerst landbouw ontstond. De wijnbouw in Libanon was er dan ook vroeg bij, we hebben het dan echt over 5000/4000 jaar voor Christus! In de tijd van het Ottomaanse rijk werd dit echter minder; in dat tijdperk was het alleen toegestaan om wijn voor religieuze doeleinden (christenen) te maken. Geschiedenis van het Midden-Oosten is niet echt mijn ding, maar na de Eerste Wereldoorlog en vervolgens de burgeroorlog begon Libanese wijn weer te groeien! Op het moment telt Libanon 45 wijnhuizen. Voor jullie beeldvorming: voor ’98 waren dit er 10..

Nu naar de wijngaarden. Er komen ongeveer 9 miljoen flessen van dit smalle landje van soms maar 15 kilometer breed. De terroir (grond) bestaat voornamelijk uit kalksteen en rode klei en er is geen enkele irrigatie. Dat betekend dat de wijnstokken erg hard moeten werken tussen april en september om mooie druifjes te maken. Druiven worden met de hand geplukt, gesorteerd en er is vaak sprake van spontane vergisting, door wilde gisten.

Libanese wijnen - Some of Lynn

Wij kregen mooie wijnen van Domaine Wardy (vrouwelijke wijnboer, yes!), Chateau des Tourelles, Chateau Heritage, Chateau Marsyas (van oorsprong een Syrische wijnboer) en Domaine de Baal. Ik hoor je denken, Frans (of misschien was dat mijn eigen gedachte en hoop ik dat ik niet de enige ben)? In het verleden was Libanon een Frans mandaat, dus Frans is nog steeds hun tweede taal. Daarnaast leren veel, al dan niet alle, wijnboeren hun vak in Frankrijk.

Libanese wijnen - Some of Lynn

Nou goed dan, over de wijnen. De wijnen uit Libanon, of in ieder geval welke wij proefden, zijn interessant. Frisse smaken, vooral véél smaken en ontzettend mooie, verrassende wijnen.

Wijnen met een blend van 5 of zelfs 9 soorten druiven zijn geen uitzondering. Daarnaast is de blend elk jaar anders, dus is elk jaar verschillend. Deze wijnen komen uit de Bekaa Valley en blijven mooi fris door de hoogte; hete dagen maar koele nachten.

Mijn persoonlijke favorieten zijn er vier: de Clos Blanc van Domaine Wardy, de witte wijn van Domaine de Baal, Cuvée Saint Elie 2014 (eerbetoon aan de vader van de wijnboer) van Chateau Heritage en Marquis des Bays 2012 van Domaine des Tourelles.

Denk je nou: Hee Lynn, dit klinkt allemaal super interessant, maar waar kan ik die wijnen kopen? Blijf dan op de hoogte door middel van mijn Social Media kanalen en/of de nieuwsbrief (rechts bovenaan de pagina) en wie weet heb ik dan binnenkort een leuk nieuwtje voor je! Kijk voor nu eens even op mijn pagina met Producten, misschien staat er al wat leuks voor je tussen!

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord