SjalalaChablis – het Nederlands Wijngilde

Afgelopen week was het weer tijd voor een wijnproeverij, Chablis dit keer, bij het wijngilde Commanderie de la Montagne. En ja, nu moet ik tot mijn schaamte bekennen dat er inderdaad anderhalve week voorbij is voor ik dit typ, maar met één of andere basketbal als buik vallen sommige dingen soms toch wat zwaarder (lees: vergeetachtig). Zo is ook een proeverij waar je alleen ruikt opeens een heel andere belevenis…

Hoe dan ook heb ik ontzettend genoten en neem ik jullie graag mee, op digitale reis naar de Chablis!

“SjalalaChablis – het Nederlands Wijngilde” verder lezen

Viva la Hollandia – ‘Nederlandse’ druiven

Geïnspireerd door mijn samenwerking met Wijndomein de Koen en een toekomstige samenwerking met West-Friesland proeft, had ik al lange tijd het idee om een blog te schrijven met betrekking tot Nederlandse wijn – en dan specifiek de ‘Nederlandse’ druiven. Vaak krijg ik de vraag hoe wij in Nederland, met ons klimaat, wijn kunnen verbouwen en of dit dan wel ‘te drinken is’. Ik probeer in dit artikel een deel (want de druif is belangrijk, maar een goede druif kan men nog steeds verpesten!) van deze vraag te beantwoorden.

“Viva la Hollandia – ‘Nederlandse’ druiven” verder lezen

Macération carbonique – Lesje van Lynn?

Ben je bekend met de Beaujolais wijnen? Fruitige en maar intense paarskleurige wijnen met vrij heftige smaken van bijvoorbeeld banaan, kersen en bubblegum? Zo niet dan stel ik voor deze te proberen, uiteraard, maar wil ik er (eigenwijs als ik ben) alsnog graag wat over vertellen.

Nu heb ik de neiging om nogal de diepte in te duiken als het gaat om feiten: ik kan dit natuurlijk indammen, maar ik vind het aan de andere kant wel weer leuk om jullie tot in detail te vertellen hoe deze unieke aroma’s ontstaan! Daarom maar een ‘Lesje van Lynn’ : de macération carbonique.

Macération carbonique

“Macération carbonique – Lesje van Lynn?” verder lezen

Wijngilde verkiezing ‘Beste huiswijn van de Bergenese horeca’

Nederlands Wijngilde – Commanderie de la Montagne

Afgelopen dinsdag 8 oktober was het weer zo ver; een bijeenkomst met het Nederlands wijngilde Bergen – Commanderie de la Montagne. Elke tweede dinsdag van de maand komen wij met een fijn gezelschap – zo’n 25 man en vrouw – bijeen om een thema wijn te gaan proeven. Dit keer een iets ander concept: een verkiezing van de beste huiswijn van Bergen!

“Wijngilde verkiezing ‘Beste huiswijn van de Bergenese horeca’” verder lezen

English Champagne.. Wait, what?

Wanneer je aan Engeland denkt zal je (waarschijnlijk) niet meteen denken aan Engelse wijnen. Misschien denk je aan veel regen, oranje mensen en bijvoorbeeld haggis? Mooie landschappen, loch’s en rode dubbeldekkers. Goed, nu spreek ik misschien een beetje voor mijzelf, maar wat nou als ik je vertel dat Engeland als wijnland eigenlijk wél het noemen waard is? Nee, nee, val nu niet van je stoel en hijs je broek maar weer op! Ik zal het even toelichten…

“English Champagne.. Wait, what?” verder lezen

NWG voorjaarsdag, iemand?

En nu hoor ik jou denken: NWG? Ik geloof dat wanneer ik ‘Nederlandse Wijngilde’ zeg het niet heel veel duidelijker voor je wordt, dus laat het mij vooral even uitleggen! De Nederlandse Wijngilde is een groep mensen verspreid over meerdere afdelingen door heel Nederland, welke één keer per maand met hun afdeling samenkomen om een proefavond te houden. Dit zijn hobbyisten, professionals en kenners, maar vooral échte wijnliefhebbers. Niks moeilijke woorden of snobistische (is dat een woord?) uitspraken, maar gewoon eerlijk zeggen wat je er van vindt, of je nou vinoloog, weinakedemier of tandarts bent, iedereen heeft een even harde stem.

“NWG voorjaarsdag, iemand?” verder lezen