Wijngilde verkiezing ‘Beste huiswijn van de Bergenese horeca’

Nederlands Wijngilde – Commanderie de la Montagne

Afgelopen dinsdag 8 oktober was het weer zo ver; een bijeenkomst met het Nederlands wijngilde Bergen – Commanderie de la Montagne. Elke tweede dinsdag van de maand komen wij met een fijn gezelschap – zo’n 25 man en vrouw – bijeen om een thema wijn te gaan proeven. Dit keer een iets ander concept: een verkiezing van de beste huiswijn van Bergen!

20 horeca zaken deden mee, elke zaak had één witte en één rode wijn ter beschikking gesteld om te proeven. Simpele rekensom: heel veel wijn! En proeven was het; ruiken, slurpen, spugen, walsen, nog meer slurpen, discussiëren, wel of toch niet. Ja, het was weer een avond voor in de boeken.

Proeven

Je vraagt je misschien af hoe dat ging, zoveel wijnen proeven. Gelukkig werd de groep verdeeld, zodat iedereen optimaal kon proeven. We hadden 3 rondes:

Ronde 1
De groep wordt verdeeld in 6 kleinere groepen. Elk groepje gaat rond de 7 wijnen proeven van één kleur; of alleen rood, of alleen wit. Deze wijnen worden beoordeeld op kleur, geur, smaak en overall ervaring. Elk groepje maakt hieruit 2 winnaars.

Ronde 2
Na ronde 1 zijn er dus zes rode en zes witte wijnen over. De groepjes welke alleen witte wijnen hadden geproefd gaan nu allemaal de zes rode wijnen beoordelen, en zo andersom (snap je hem nog?). Op deze manier kan iedereen witte én rode wijnen proeven en beoordelen. Na deze ronde blijven de best beoordeelde vier rode en vier witte wijnen over.

Ronde 3
Proeven is ‘zwaar’ werk. Na ronde 2 worden de overige leden van de groepjes geëxcuseerd en worden de overige flessen genuttigd. De ‘voorzitters’ van elk groepje gaan de laatste ronde in. Zowel de rode als witte wijnen worden hier geproefd en de beste drie van beide kleuren zijn de winnaar!

De winnaar is…

Er is geen goede wedstrijd zonder goede winnaars, en zo zijn er dan ook zes wijnen uitgekomen die de titel van top 3 beste wijnen van de Bergenese horeca mogen dragen!

Top 3 witte wijn
1. Bistronomie ‘t Parkje
2. Restaurant Julie’s
3. Bar Skiclub Il Primo

Top 3 rode wijn
1. Restaurant de Ware Jacob
2. Restaurant Duinvermaak
3. Eetcafé de Lamoraal

Uiteraard had deze avond niet kunnen plaatsvinden zonder de medewerking van de Bergenese horeca en de top vrijwilligers van de Commanderie de la Montagne die deze avond keurig hebben geregeld!

NWG-voorjaarsdag - Some of Lynn

Benieuwd of zo’n wijngilde nou wat voor je is? Kijk vooral even bij ons op de site, of neem contact met mij op. Je kan altijd mee als introducé en wij zijn altijd op zoek naar nieuwe leden!

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord