Cupping, een ‘bittere’ pil?

Cupping. Een manier van koffieproeven die niet – los van de koffiewereld – algemeen bekend is. Nu kan ik heel stoer doen, maar bij mij ging er ook geen belletje rinkelen. Dus je snapt dat het moment dat een vriendin, Cilia, mij uitnodigde voor een Cupping bij de Koffiemolen in Alkmaar, ik niks anders dan ‘ja’ kon zeggen!

Cupping is een fenomeen wat ik persoonlijk vergelijkbaar vind met wijnproeven. Alleen dan even anders, met koffie. Duh.

Allereerst mag je ruiken; dit doe je aan de maling. Alle verschillende bonen, van verschillende boeren, zijn op eenzelfde manier gemalen. Aan de maling ga je dus ruiken; dit kan ook met een aromawiel – zie je, wijnproeven.

Water wordt gekookt en rechtstreeks op de maling gegoten. Dus geen filter, fancy espressomachine of french press. Nee, gewoon recht op de maling. Dit laten ze vier minuten trekken, waarna er een soort korst op de koffie ontstaat. Dan begint het daadwerkelijke ‘cuppen’! En ja, zelfs ik heb mij eraan gewaagd.

Ze gebruiken speciale lepels, bol en rond, waarmee je drie keer de korst onderdompelt / doorbreekt. Wanneer je dit doet hang je boven het kopje om de aroma’s op te vangen (snuiven), welke vrijkomen wanneer je de korst breekt. Na die drie keer schep / schuim je de bovenkant af, alle drijvende deeltjes weghalen. De koffiekorst is nu naar de bodem gezonken, dus het gaat om de schilfertjes en de crème.

Het proeven is ook weer iets aparts, maar ontzettend leuk. Je hebt een schone lepel, daarmee schep je een beetje koffie en die slurp, maar dan echt slurp, je naar binnen. De lepel spoel je weer af (wel zo hygiënisch) en zo proef je alle koffies. Het mooie aan deze manier van proeven is dat je alle unieke, verrassende en subtiele smaken proeft. Wel eens aan sinaasappel gedacht als je koffie proeft? Rietsuiker, chocolade? Een wereld aan smaken, geassisteerd door het aromawiel, gaat voor je open!

Cafeïne? Misschien een beetje te veel..

Nu vraag je je misschien af of je dit ook uitspuugt, zoals met wijn vaak het geval is. Ja en nee. Wij proefden ‘maar’ tien koffies, dus dat was niet zo spannend. Maar moet je bedenken dat je er 20, misschien wel 40 op een middag proeft? Stuiterend de ruimte uit en een nachtje niet slapen. Ja, ook in de koffiebranche spuugt men wel eens iets uit.

Cupping is een fenomeen die veelal door koffieboeren en -branders wordt gebruikt om de koffiebonen echt goed te proeven. Dit wordt dus niet standaard gebruikt door bijvoorbeeld een barista. Deze proeverij werd verzorgd door Cilia (Soet Koffie) en Don Edgar Coffee en bestond uit alleen koffiebonen van boeren uit Colombia. Super leerzaam en leuk om mee te maken.

Mijn advies: koffie is net zo interessant als bijvoorbeeld wijn. Koffieproeverij of cupping bij jou in de buurt? Ga er eens langs! Wie weet vind je jouw nieuwe favoriete koffieboon, misschien steun je wel de koffieboeren in Colombia of krijg je koffieshampoo (true story)! Koffie is het waard om je eens in te verdiepen en verdient een beter imago dan mannen met baarden en knotjes.

voorjaarsdag

Wist je dat je op de hoogte kan blijven van mijn blogs en aanbiedingen? Schrijf je rechts bovenin snel in voor de nieuwsbrief!

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord