Viva la Hollandia – ‘Nederlandse’ druiven

Geïnspireerd door mijn samenwerking met Wijndomein de Koen en een toekomstige samenwerking met West-Friesland proeft, had ik al lange tijd het idee om een blog te schrijven met betrekking tot Nederlandse wijn – en dan specifiek de ‘Nederlandse’ druiven. Vaak krijg ik de vraag hoe wij in Nederland, met ons klimaat, wijn kunnen verbouwen en of dit dan wel ‘te drinken is’. Ik probeer in dit artikel een deel (want de druif is belangrijk, maar een goede druif kan men nog steeds verpesten!) van deze vraag te beantwoorden.

We kunnen dit heel uitgebreid doen, met veel technische termen en álle soorten opnoemen die wij in Nederland gebruiken, maar om het wat behapbaarder te houden (en leuk) beperk ik mij tot wat geschiedenis en een beknopte opsomming van een aantal druiven. Want nogmaals, wijn is leuk!

Het begin

Ik ben gek van Nederlandse wijnen. Uiteraard is niet elke wijngaard even best en zijn de wijnen kwalitatief ook nog wel eens wisselend (maar waar niet?), maar het is gewoon rete-interessant! Om wijngaarden te zien groeien in hun kennis, in kwaliteit en in omvang, terwijl de helft van Nederland nog sceptisch is omdat ze ooit een vieze Nederlandse wijn gedronken hebben. Zonde zonde, maar ook (of juist) deze mensen zouden eens mee moeten doen aan mijn Langedijkse Wijnproeverij!

Maar goed, terug naar de druiven.

Vroeger…

Hoewel het wat gek klinkt, was er lang lang geleden ook wijnbouw in Nederland te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de Romeinen. Dit is wat gegroeid en daalde daarna tot het dieptepunt met de komst van (houdbaar) bier, de druifluis én Napoleon (en de kleine ijstijd kan er ook wat mee te maken hebben), tot het in de jaren 70 weer de kop op stak (pfieuw)!

Persoonlijk kon ik mij niet echt voorstellen hoe dat nou in zijn werk gaat; Nederland is toch veel te koud? Toch hadden onze Lage Landen ook wel zijn voordelen: bijvoorbeeld de hellingen en de kenmerkende lössbodem (Limburgs klei) in Limburg. Zo is het dan ook niet meer dan logisch dat de meeste wijnbouw in het zuiden plaatsvindt. Maar sluit de rest niet uit!

Wijngoed st Martinus
Wijngoed St. Martinus

Hybrides

Hoewel ‘hybrides’ in mijn ogen een wat denigrerend woord is, is het wel de reden dat wij hier in Nederland mooie wijnen kunnen verbouwen! Hybrides zijn druiven, gekruist door mensen om (in dit geval) meer bestand te zijn tegen schimmels zoals meeldauw en botrytis. Je kan je misschien wel voorstellen dat wij hier in Nederland, met ons vochtige klimaat, meer last van de betreffende schimmels hebben dan droge, warme klimaten elders in Europa – al hebben die ook weer hun eigen uitdagingen. Veel van deze druiven worden ontwikkeld op het wijnbouwinstituut in Freiburg (Duitsland).

Hybride druiven worden niet door iedereen even gewaardeerd, ze zijn immers niet klassiek. Maar maakt dat de druiven en de wijn dan ook minder? In mijn ogen niet! De wereld verandert en wij hebben de middelen en de kennis om hiervan gebruik te maken, dus waarom pakken wij die kans niet? Neem bijvoorbeeld Wijngoed St. Martinus in Vijlen (Limburg); zij gebruiken de kennis die zij hebben om onderzoek te doen naar welke klassieke en hybride druiven goed varen in het Nederlandse klimaat én van welke je de beste kwaliteitswijnen kan maken. Zo blijft Nederland groeien als wijnland en dat is leuk want wat hebben wij veel te bieden!

Druivensoorten

Je ziet in Nederland uiteraard wel verschil in het gebruik van druivensoorten. Zo zie je in Limburg en het zuiden van het land meer klassieke druiven, zoals Riesling, Pinot Gris, Chardonnay en Pinot Noir. Maar verder in het land zie je toch meer de Nieuwe druivensoorten (klinkt toch vriendelijker).

Door het hele land kan je wijngaarden vinden, van Gelderland tot Zeeland en Noord-Holland tot Friesland. Ga er zeker eens langs! Druivenrassen die je daar gaat vinden (en proeven) zijn bijvoorbeeld Rondo (blauw), Johaniter (wit), Cabernet Cortis (blauw), Solaris (wit), Sauvignier Gris (wit) en Regent (rood). Allemaal stuk voor stuk uniek en belangrijk voor de Nederlandse wijnbouw op hun eigen manier!

Tot slot

Al met al is Nederlandse wijn ‘on the rise‘, er valt nog zoveel te ontdekken, te proeven en te behalen en er komen nog steeds zeer veel wijngaarden bij. Hoewel de nadruk veelal op wit ligt, komen er ook steeds meer kwalitatief goede rode wijnen bij en ook de witte wijnen blijven nog verbeteren. Mede dus door onze Nieuwe druiven, die deze wijnbouw door heel Nederland mogelijk maken!


Toch is het lastig om zulke teksten kort en krachtig te houden, want hoe leuk is de geschiedenis van de Nederlandse wijnbouw en hoe interessant is het om al die wijngaarden eens langs te gaan of alle Nieuwe druiven eens te beschrijven. Misschien een volgende keer?

Wijngilde-voorjaarsdag

Wist je dat je op de hoogte kan blijven van mijn blogs, proeverijen en aanbiedingen? Schrijf je rechts bovenin snel in voor de nieuwsbrief!

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord