SjalalaChablis – het Nederlands Wijngilde

Afgelopen week was het weer tijd voor een wijnproeverij, Chablis dit keer, bij het wijngilde Commanderie de la Montagne. En ja, nu moet ik tot mijn schaamte bekennen dat er inderdaad anderhalve week voorbij is voor ik dit typ, maar met één of andere basketbal als buik vallen sommige dingen soms toch wat zwaarder (lees: vergeetachtig). Zo is ook een proeverij waar je alleen ruikt opeens een heel andere belevenis…

Hoe dan ook heb ik ontzettend genoten en neem ik jullie graag mee, op digitale reis naar de Chablis!

Chablis

Wouter Moll

Het lastige aan dit verhaal: er is zo ontzettend veel verteld! Wouter Moll – de gastspreker – is een leuke spreker, hij vertelt vanuit passie, heeft er echt plezier in en hij houdt je goed bij de les. Voor diegene die hem niet kennen, Wouter Moll is een vinoloog van de Wijnacademie en een groot wijnliefhebber, met name van de Bourgogne! Je kent hem wellicht van Planet of the Grapes of van diverse wijncursussen die hij geeft. Hij had uren kunnen vertellen over alle details van de Chablis, maar hij heeft het nog knap kort gehouden, nu is het mijn beurt om beknopt te zijn!

Wouter Moll

Bourgogne

Chablis valt officieel onder de wijnstreek de Bourgogne, maar door haar grote naam en sprekende, bekende wijnen ziet men het vaak als een los deel. De streek valt ook een stuk boven de Bourgogne, tussen de Beaune en Parijs en zodoende zien zij zichzelf ook graag als een losse streek. En op zich enigszins terecht: met hun wereldwijd bekende Chardonnays zijn zij onmisbaar in elke wijnkast/-kelder en zelfs de ‘niet-Chardonnay-drinkers’ kunnen soms nog wel eens in een gemaskeerde Chablis tuimen. Ergens wist ik wel dat er veel verschillende stijlen Chablis waren, maar zo’n breed spectrum blijft mij elke keer verbazen! Uniek door hun terroir, niet te vergelijken met de ‘gemiddelde’ Chardonnay en eenvoudige, pure stijlen.

Het schijnt dat de naam Chablis van de Keltische woorden ‘Cab’ (= huis) en ‘Leya’ (= bij het bos) komt en de wijnbouw is hier te vinden vanaf de Romeinse tijd. Doordat Chablis aan de Yonne ligt, een rivier die richting de Seine stroomt, was het de ideale plaats om wijn richting Parijs te vervoeren! Zo hadden ze ook ruim 40.000 hectare aan druivenstokken aangeplant.

Helaas door een combinatie van factoren, waaronder de druifluis die veel stokken verwoestte en treinverkeer wat het mogelijk maakte wijn van verder weg naar Parijs te vervoeren, maakt dat er op het moment nog ‘maar’ 4.000 hectare staat aangeplant. Dat doet gelukkig aan de kwaliteit niet af!

Wijnbouw

Een heel bekend kenmerk van de Chablis is de Kimmeridge bodem, een mengsel van mergel en schelpjes en volgens puristen de ‘echte’ bodem voor Chablis! Daarnaast heb je ook nog de jongere Portland kalk, die iets harder en brokkeliger is.

In Chablis vind je een koel, semi-continentaal klimaat. Hier heb je dus vrij strenge winters en redelijke warme zomers, wat veel risico op vorstschade met zich meebrengt! Dit weer in combinatie met sommige kunstig geplaatste druivenstokken op de zuidkant van diverse oevers maken wel weer een unieke stijl wijnen. Je moet er wat voor over hebben.

De wijngaarden zijn vrij klassiek aangepland: Guyot Double vind je voornamelijk, maar ook de (Single) Guyot neemt steeds meer toe en de aanplantingsdichtheid is vrij dicht op elkaar. Als je je afvraagt wat guyot is, hieronder wat foto’s, maar ik zal de details je verder besparen!

Vinificatie

Ik zou tot slot nog graag wat willen vertellen over het vinificatieproces van Chablis, alvorens af te sluiten met de wijnen die wij hebben mogen proeven (ruiken).

In de Chablis laat men de malolactische vergisting vaak zijn gang gaan. Dit is de vergisting waar de harde appelzuren worden omgezet in melkzuren. Dit geeft vaak een wat romige en melkachtige smaak, zij het niet altijd even duidelijk. Ook liggen veel wijnen een tijd sur lie. Even kort: sur lie betekent op de (dode) gistcellen en brengt een toastachtige smaak met zich mee, die veel diepte kan geven aan de wijn. Nu zijn veel Chablis wijnen alsnog heel fris, dit komt omdat er geen bâtonnage (omroeren) plaatsvindt. Zolang je de wijn en de gistcellen niet omroert komt er weinig wijn in contact met de gistcellen, waardoor de invloed van deze methode niet gaat overheersen. Conclusie: frisse wijnen waar de zuren niet overheersen, Chablis!

Daarnaast heb je in de Chablis twee grote stromingen: 1. Zo puur mogelijk, op RVS gelegen en licht en fris van smaak. 2. Gebruik van hout, maar daarentegen minimaal (grote houten vaten), waardoor het diepte aan de wijn geeft zonder te overheersen. Op deze manier en in combinatie met de diverse leeftijden van de wijnen, zijn de smaken die je in de Chablis vindt ontzettend breed en is er naar iedereens smaak wel wat te drinken! Daarnaast leent het zich uitermate goed voor diverse soorten (vis)gerechten.

Wijnen

Wij mochten deze heerlijke avond vijf verschillende wijnen proeven:

1. 2017 Petit Chablis ‘Sur les Clos’ – Domaine Samuel Billaud
2. 2017 Chablis 1er Cru ‘Vaillons’ – Maison Verget
3. 2017 Chablis 1er Cru Les Vaillons ‘Vieilles Vignes’ – Domaine Samuel Billaud
4. 2017 Chablis 1er Cru Mont de Milieu – Domaine Samuel Billaud
5. 2018 Chablis 1er Cru ‘Mont de Milieu’ – Domaine de Malandière
De eerste vier van deze wijnen zijn te verkrijgen bij Okhuysen, de vijfde wijn bij Pop4wine, onze eigen Esther in Schoorl!

Chablis

Tot slot

Ik hoop toch dat ik het een beetje beknopt heb kunnen houden: misschien ben ik door de hormonen wat roestig geworden, maar over zo’n mooie streek valt zo veel te vertellen dat het lastig is om niet langdradig te worden.

Op naar de volgende wijnproeverij en wellicht een aantal wijntripjes in de toekomst!


NWG-voorjaarsdag - Some of Lynn

Benieuwd of zo’n wijngilde nou wat voor jou is? Kijk vooral even bij ons op de site, of neem contact met mij op. Je kan altijd mee als introducé en wij zijn altijd op zoek naar nieuwe leden!

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord