Vin Santo – Heilige wijn of duivelse bocht?

Afgelopen week was ik met mijn familie in Italië, Toscane, voor het 25-jarig huwelijk van mijn ouders (hoera!). Uiteraard kon het niet anders dan dat deze vakantie gepaard ging met (veel) wijn!

Vin Santo - Some of Lynn

Naast de ‘normale’ wijnen kregen wij bij een proeverij van Winery Iviti ook een glas Vin Santo. Vin Santo is in principe overal in Italië wel te krijgen, maar het is echt iets typisch Toscaans. Ik kende deze wijn wel, maar eigenlijk was ik totaal vergeten dat dit zo’n bijzondere wijn is.. Of misschien vond ik het toen wel gewoon niet lekker. Dat is nu wel anders!

Maar wat is het nu eigenlijk?

Vin Santo is gebaseerd op een Griekse, zoete wijn van het eiland Santorini, gemaakt van de Assyrtico-druif.

Iviti Winery


Er zijn veel verhalen hoe de wijn aan zijn naam komt, maar de meest logische is dat de wijn gedronken werd tijdens de mis (heilige wijn).

Zoals veel wijnen is (de echte) Vin Santo een beschermde wijn. Je kan uiteraard meerdere varianten voor een paar euro’s kopen in een (Italiaanse) supermarkt, maar de beschermde/echte – DOC – gaat wel wat meer kosten. Dat is dan wel echt vakwerk!

Vin Santo wordt namelijk gemaakt middels de Passito methode. De druiven (Trebbiano, Malvasia en soms Grechetto) worden geplukt, waarna ze vervolgens te drogen worden gehangen / gelegd op matten (van stro). Met drogen bedoel ik écht drogen; tot er alleen nog maar wat verschrompelde druifjes over zijn. Het water in de druif verdampt namelijk, hierdoor verschrompelen de druifjes en worden de smaken (en suikers) super geconcentreerd. Na dit proces worden de druiven geperst. Je kan je voorstellen dat hier niet heel veel sap meer uitkomt, eerder siroop. Na de persing worden ze in kleine houten vaatjes – met most van het vorige jaar – weggezet voor de fermentatie.

Some of Lynn
Vin Santo bij Iviti Winery

Klinkt interessant, toch?

Wat ik persoonlijk zo leuk vind, is dat ze juist ergens worden neergelegd waar de temperatuur niet geregeld wordt. Van hete zomers tot koude winters, ruimtes zonder airco’s en zoldertjes, het maakt niet uit. Hierdoor krijgt de wijn juist zijn bijzondere oxidatiesmaak! Bij Iviti kon je ook zien dat sommige vaten hierdoor waren gaan lekken, indien nodig dichtte ze dit dan met was.

De wijn kan zo 2 tot meer dan 10 jaar in de vaatjes liggen. Dat is wat wel anders dan de goedkoper variant, ingekookte druivensap met alcohol.. Na het rijpen heb je een mooie, donker gele / goudkleurige, dikke wijn (zie foto). Vin Santo heeft een erg bijzondere smaak; oxidatie, erg zoet én mooie zuren. Rijpe smaken van gedroogd fruit, hout, karamel. Ondanks zijn zoete smaak is de wijn alsnog ontzettend goed in balans. Het alcoholpercentage ligt zo rond de 14%.

Vin Santo - Some of Lynn

Volgens velen is het een traditie om de cantuccini (amandelkoekjes, zo lekker..) hierin te dopen, maar toen ik dit opnoemde bij Iviti werd ik wel vrij sceptisch aangekeken.. Dus wie het weet mag het zeggen!

Al met al een toppertje, zeker aan te raden om een keer te proberen! Maar ja, ik blijf toch wel groot fan van Italië in het algemeen..

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord